به دلیل اینکه دوربین مدار بسته از نوع دام گران قیمت تر هستند ، تعدادی از امکانات فیزیکی / مزایا که در دوربین های باکس نادر می باشند را ارائه می دهند .

زیبایی / پنهان بودن: دوربین های دام می توانند بر روی سقف و یا دیوار به صورت تراز نصب شوند که باعث می شود نسبتا" نا محسوس و خارج از دید باشد . توجه شود که سایز دام ها به صورت قابل توجهی از مینی دام ها تا دام های بسیار بزرگ متغیر می باشد که مینی دام ها بهترین عملکرد را از لحاظ زیبایی و پنهان بودن ارائه می دهند .

مقاومت در برابر خرابکاری: بیش از 60% از دوربین های دام ( در مقایسه با کمتر از 10 % از دوربین های باکس ) دارای قابلیت مقاومت در برابر خرابکاری می باشند . اگر شما نگران هستید که افراد به دوربین هایتان آسیب برسانند ویژگی مقاومت در برابر خرابکار ارزشمند می باشد . توجه شود که میزان و یا سطح مقاومت در برابر خرابکاری یک دوربین خاص ممکن است به طور چشمگیری متفاوت باشد . در حالی که معیار های رسمی اندازه گیری خرابکاری موجود است ، تولید کنندگان به ندرت نتایج بدست آمده از دوربین هایشان را فاش می کنند .

فضای باز : اگر به دنبال دوربینی هستید که بدون نیاز به محفظه جداگانه در فضای باز نصب گردد ، دوربین های دام ارجحیت دارند .بیش از نیمی از دام ها برای استفاده در فضای باز تولید می شوند در حالی که تنها تعداد کمی از دوربین های باکس این گونه هستند .

تکنولوژی مادون قرمز : اگر به دنبال بهبود عملکرد در شرایط کم نور و یا شب می باشید ، برخی دوربین های دام تکنولوزی مادون قرمز را ارائه می دهند . زمانی که نور مصنوعی وجود ندارد ، این یک راه حل کم هزینه برای بهبود کیفیت تصویر می باشد . از سویی دیگر فاصله ی دست یافتنی کوتاه می شود ( کمتر از 20 متر / 60 فیت) و حضور LED های مادون قرمز در فاصله ی خیلی کم نسبت به تصویر ساز باعث بروز مشکلاتی در تصاویر می شود . بیایید بگوییم شما دوربینی با مقاومت در برابر خرابکار ، قابلیت نصب در فضای باز و تکنولوژی مادون قرمز می خواهید ، اما دوربین باکس را به دلیل راحتی در هدف گیری و داشتن لنز های قابل تعویض ترجیح می دهید .

 

ساس تحلیل ویدئویی به مقایسه نقاط استوار است . به بیان ساه تر فرض کنید 30 نقطه بخش مشخصی از تصویر در ابتدا روشن بوده و سپس تاریک شده است . این یعنی حرکتی در تصویر رخ داده است . در اصل این همان شیوه ای است که یک آشکار ساز ساده برای تشخیص حرکت در صحنه از آن بهره می برد. اگر یک دسته ای از نقاط متغیر را به صورت گروهی واحد تحت نظر یگیرید آنگاه به یک آشکار ساز سوژه دست یافته ایم که البته مزیت بیشتری هم دارد چرا که ما بیشتر دوست داریم به جای حرکت ( و تشخیص آن ) با خود سوژه ها ( و تشخیص آن ) کار کنیم .برای ارزیابی و تشخیص سوژه می توان از اندازه و نسبت آنها استفاده کرد . برای مثال یک شیء 500x50 نقطه ای در تصویر به احتمال زیاد می تواند نشان دهنده ی خودرو و شی ء 30x 70 نقطه ای متعلق به یک فرد باشد . دسته بندی سوژه هاعموما" به همین ترتیب صورت می گیرد . پس از آن نیز می توانید تعداد سوژه ها را محاسب کرده، سرعت آنها را بسنجید و مسیر حرکتشان را تعیین کنید .

با دارا بودن این ویژگی ها آشکار ساز می تواند با دقت بالایی تشخیص دهد آیا شرایط عادی است یا خیر . برای مثال در محیط بانک مشتریان معمولا" به آهستگی حرکت می کنند . پس اگر شرایطی وجود داشته باشد که در آن شخصی در حال دویدن در محیط بانک باشد . مساما" موردی مشکوک خواهد بود . در نتیجه ما تنظیمات آشکار ساز را بر روی بیشینه سرعت حرکت ( عادی ) افراد تنظیم می کنیم و در شرایطی که شخصی شروع به دویدن کند نگهبان به صورت خودکار پیام آلارمی شامل محل رویداد ( قسمتی که دوربین حرکت مشکوک را مشاهده کرده است ) را دریافت خواهد کرد .

چه آشکار ساز هایی در آن مورد استفاده قرار می گیرند ؟

در ادامه فهرستی از پر کاربردترین انواع آشکار سازها ارائه شده است .

آشکار ساز حرکت : ابزار پایه ای است که در هر سیستم دیده بانی ویدئویی حضور دارد . هدف اصلی از بکارگیری این آشکار ساز صرفه جویی در فضای ذخیره سازی ویدئویی است . چون تا زمانی که تحرکی در صحنه رخ ندهد . سیستم نیز تصویری ضبط نخواهد کرد . حال اگر در صحنه مورد نظر حرکتی دائمی وجود داشته باشد . مثلا" پنجره ای وجود دارد و از پشت آن درختی که با وزش باد دائما" تکان می خورد در تصویر موجود است . می توان با تعریف آن بخش از تعریف یک فضای مرده برای آن ناحیه از تصویر و پوشاندن آن ( به صورت نرم افزاری) از حساسیت آشکار ساز به آن قسمت جلوگیری کرد .

محاسبه و دسته بندی سوژه ها: به شناسایی سوژه های موجود در قاب تصویر پرداخته و با محاسبه تعدادشان آن ها را بر اساس اندازه و نسبتشان دسته بندی می کند .

تعیین چهت و سرعت حرکت سوژه ها ی متحرک: سوژه ی متحرک را انتخاب نموده و آن را دنبال می کند و مسیر حرکت و سرعت آن را به خاطر می سپارد .

آشکار سازی رفتار های غیر عادی : برای مدتی جهت حرکت و سرعت سوژه ای که در قاب تصویر حاضر است را ذخیره کرده و برای خود تصویری ( الگویی) از حرکت عادی اشیا بوجود می آورد . اگر بعد از آن حرکت سوژه ای با الگوی ذخیره شده هماهنگ نباشد ، آشکار ساز نگهبان را خبر خواهد کرد . برای مثال در یک مرکز خرید ، معمولا" افراد با آسودگی در حال قدم زدن هستند و یا بر روی نیمکت ها مشغول استراحتند . حال اگر آشکار ساز در گوشه ای از سالن مر کز خرید که معمولا" کسی آن جا تردد نمی کند مردی که برای مدتی طولانی در آن جا ایستاده است را شناسایی کند ، پیغامی برای اپراتور ارسال خواهد کرد .

آشکار ساز اشیاء رها شده :

هنگامی فعال می شود که سوژه ای از قاب تصویر حذف و یا به آن اضافه شود . برای مثال دوربینی که در ایستگاه راه آهن تعبیه شده است را در نظر بگیرید اگر مسافری کیف خود را کنار نیمکتی که قبلا" روی آن نشسته بوده است جا بگذارد ، آشکار ساز محل آن را با یک مربع که دور آن کشیده مشخص نموده و هشدار لازم را برای اپراتور ارسال می کند . هرچند در اینجا مشکلی وجود دارد و آن این است که در عمل ممکن است این آشکار ساز شخصی که روی نیمکت نشسته است را با شیء جا گذاشته شده اشتباه بگیرد .

آشکار ساز پوشش :

مورد استفاده قرار می گیرد تا در صورتی که لنز دوربین با رنگ پوشانده شود یا جهت دید آن به سمت دیگری تغییر داده شود آلارم را فعال نماید . آشکار ساز ساختار قاب تصویر را ذخیره کرده و در صورت بروز هر گونه تغییر آن را گزارش می کند .

آشکار ساز پلاک خودرو :

به شما امکان می دهد تا پلاک خودروهای عبوری را لیست کرده و آنها را در یک پایگاه داده مرتب کند . از آن پس هر زمانی که نیاز باشد با تعیین پلاک خودرو مورد نظرتان سیستم تصاویر ضبط شده مربوط به آن را از آرشیو بیرون آورده و در اختیارتان می گذارد یا حتی می توانید پلاک خودرویی که مد نظرتان است را برای سیستم مشخص کنید تا به محض ورود خودرو مذکور به ناحیه دید دوربین سیستم فورا" شما را از رویت آن مطلع کند .

آشکار ساز چهره :

به شما اجازه می دهد تا به صورت خودکار چهره افراد را از یکدیگر متمایز نموده و با الگوی مشخصی که در اختیار است مطابقت دهید . برای مثال فرض کنید عکس صورت فردی که به دنبال وی هستید را روی سیستم بارگذاری کرده اید . از این لحظه به بعد سیستم صورت تمام افرادی که در قالب تصویر حاضر شوند را با عکس شخصی که بارگذاری شده است مقایسه می کند و هم زمان که نتیجه ی تطبیق دهی مثبت باشد شما را آگاه خواهد کرد . علیرغم این واقعیت که الگوریتم های شناسایی چهره سالهاست توسط شرکت های مختلف توسعه یافته اند اما هنوز نتوانسته اند به پایداری عملیاتی مطلوب برسند .

تعقیب خودکار سوژه با استفاده از دوربین PTZ:

هر گاه آشکار ساز سوژه ای متحرک را در میدان دید دوربین PTZ خود تشخیص دهد هم زمان دوربین را به گونه ای می چرخاند تا سوژه ی متحرک همواره در قالب تصویر باقی بماند توجه به این مسئله لازم است که در حالی که کاربردهای مورد نیاز خود از تحلیل ویدئویی را انتخاب می کنید ، باید به کیفیت آشکار ساز نیز توجه نمایید. واقعیت این است که بیشتر آشکار سازهای موجود در بازار فقط در غرفه نمایشگاه کارکردی قابل اطمینان از خود نشان می دهند .

چگونه با تحلیل ویدئویی یک سیستم دیده بانی بسازیم ؟

لازم است در مرحله ی طراحی سیستم تصمیم بگیریم که امر آشکار سازی در کجا باید اتفاق بیفتد . الگوریتمی که جریان ویدئویی را تحلیل می کند می تواند روی خود دوربین آِ پی پیاده سازی شود . بر روی سرور ضبط ویدئو قرار بگیرد یا اینگه از طریق سرور تحلیل جداگانه ای اجرا شود بیایید هر یک از این حالات را بررسی نماییم .

آشکار ساز توسط سرور ضبط ویدئو:

درابتدا کار تشخیص حرکت توسط ضبط کننده های ویدئویی انجام می شد . اما با ظهور دوربین های مگاپیکسلی آی پی این قابلیت در بیشتر موارد به خود دوربین آی پی یا یک کامپیوتر جداگانه نتقل شد و سرورها تنها ماموریت ضبط ویدئو را عهده دار شدند . علت اصلی این کار نیز بار پردازشی بزرگی بود که به پردازنده سرور تحمیل می شد . و این بار نه تنها ناشی از امر آشکار سازی بلکه علاوه بر آن از بابت پیش-رمز گشایی جریان ویدئویی دریافت شده از دوربین است . بنابراین حتی با انجام آشکار سازی ساده تشخیص حرکت ، بار بزرگ پردازشی برای پردازنده بوجود می آید .

آشکار سازی توسط دوربین آی پی :

ما به این واقعیت که همه دوربین های آی پی استاندارد دارای آشکار ساز حرکت هستند ادت کرده ایم . سال به سال نیز دوربین ها با پردازنده های قویتر تجهیز می شوند که به ما اجازه می دهند الگوریتم های پیچیده تر و سنگین تری را توسط آن ها بکار بریم . امروزه برخی دوربین های آی پی قادرند سوژه ها را دسته بندی کرده و تعداد و جهت حرکتشان را تعیین کنند و سوژه های رها شده را تشخیص دهند و تمام این قابلیت ها را به طور مستقل و در محل دوربین ارائه کنند .

ساختن سیستم دیده بانی که قابلیت های تحلیل در آن به دوربین آی پی منتقل شده است کاری با بازدهی بالا است . به این دلیل که ال سرورهای ضبط ویدئو بارگذاری نمی شوند و دوم کار آشکار سازی بر روی تصاویر فشرده نشده ای که دارای کیفیت بالایی هستند صورت می گیرد . بخش سخت اینگونه پیاده سازی اینجاست که گاهی لازم است نرم افزارهای دیده بانی ویدئویی را بهبود بخشید تا بتوانند اطلاعات سوژه های شناسایی شده را از دوربین دریافت کنند .

آشکار سازی توسط سرور تحلیل ویدئویی جداگانه :

آشکار سازهایی وجود دارند که نمی توان آنها را به دوربین آی پی منتقل کرد . برای مثال قابلیت هایی چون تشخیص چهره و پلاک خودرو از چنان الگوریتم های پیچیده ای استفاده می کنند که برای حصول نتیجه به توان پردازشی بالایی نیاز دارند . بنابراین معمولا" از سرورهای جداگانه ای برای انجام این امور استفاده می شود .

باید در خاطر داشت که در این موارد لازم است یک جریان ویدئویی به سرور ضبط و جریان ویدئویی جداگانه ای نیز به سرور تحلیل ویدئویی ارسال شود .ساده ترین راه برای پیاده سازی چنین قابلیتی استفاده از دوربین دو خروجی است . در انتها ذکر این مطلب به عنوان یک قانون لازم است که رسیدن به ثبات در امر شناسایی وابسته به سطح الگوریتم مورد استفاده نیست ، بلکه نیازمند تصویری با کیفیت بالا است . بیشتر آشکار سازها حساسیت بالایی به میزان نویز تصویر کنتراست ، اندازه ی سوژه ی مور نظر و غیره دارند . حتی اندکی انحراف از شرایط توصیه شده تولید کننده به طور چشمگیری ثبات شناسایی را کاهش می دهد . بنابر این درزمان ساخت یک سیستم دیدبانی با استفاده از تحلیل ویدئویی باید توجه ویژه ای به مسئله ی انتخاب دوربین مدار بسته کیفیت بالا و بکارگیری درست آن داشته باشید .


سنسورهای CCD و CMOS

سنسور تصویر در یک دوربین مداربسته وظیفه ی تبدیل نور به سیگنال الکتریکی را بر عهده دارد . سنسورها به دو گروه CCDI و CMOS تقسیم می شوند .
سنسور های CCD حاصل تکنولوژی هستند که انحصارا جهت صنعت اپتیک بوجود آمده و رشد کرده اند در حالی که CMOS تکنولوزی استاندارد برای تولید انواع تراشه ها است .
CCD ها برای مدت 20 سال مورد استفاده بوده اند و کیفیت برتری نسبت به سنسورهای CMOS بویژه از نظر حساسیت به نور دارند ، این ویژگی موجب ایجاد تصاویری واضح تر در نور کم می شود . در عین حال CCD ها به دلیل روش ساخت از قیمت بالاتری برخوردار هستند . درصورت وجود جسمی بسیار نورانی در تصویر این سنسورها دچار مشکل شده و نوارهایی نورانی بالا و پایین جسم نورانی بوجود می آید که به این پدیده SMEAR گفته می شود . پیشرفت های سالهای اخیر در تکنولوزی CMOS ، سنسورهای CMOS را از نظر کیفیت تصویر به CCD ها بسیار نزدیک کرده است ، اما همچنان بهترین گزینه برای بدست آوردن نهایت کیفیت یک سنسور CCD است . سنسورهای CMOS باعث کاهش قابل توجهی قیمت دوربین مداربسته و همچنین سایز آنها می شوند . تصویر این سنسورها در نور کم بسیار تیره یا پر نویز خواهد بود .

 

 

اسکن پروگرسیو در مقابل اسکن اینترلیس

برای ایجاد یک تصویر ویدئو دو روش مختلف در دسترس است ، روش اسکن تصاعدی (PROGRESSIVE SCAN) و روش اسکن یک در میان (INTERLACED) بسته به اینکه چگونه تصویری و در چه وضعیتی مورد نیاز است یکی از این دو روش انتخاب می شود .
تصاویر اینترلیس برای مشاهده روی تلویزیون های CRT مناسب هستند ، صفحه نمایش این تلویزیون ها از 576 خط افقی تشکیل می شوند . روش اینترلیس این خطوط را به دو دسته زوج فرد تقسیم می کند و هر دسته را به ترتیب با سرعت 30 فریم بر ثانیه نمایش می دهد .

تاخیر جزئی که بین نمایش خطوط مجاور وجود دارد باعث ایجاد اعوجاج که اصطلاحا JAGGEDNESS خوانده می شود ، می گردد که در تصاویری که اجسامی با سرعت بالا را نشان می دهند این مشکل بسیار واضح است . از روش اینترلیس برای مدت زیادی استفاده شده است و امروز نیز این استاندارد همچنان بیشترین کاربرد را دارد ، اما با وجود آمدن LCD ها و سایر انواع مدرن نمایشگرها نوع جدیدی از ویدئو بوجود آمده که از اسکن PROGRESSIVE یا اسکن تصاعدی سود می برد.

در این روش همزمان تمام تصاویر به طور خط به خط هر 1/16 ثانیه اسکن می شود . چنین تصویری برای نمایش روی مانیتور کامپیوتر بسیار مناسب است و جزئیات بیشتر از اجسام متحرک نسبت به روش قبل به دست می دهد . به همین دلیل روش اسکن تصاعدی بهترین روش برای سیستم های حفاظت تصویری است .

 

 

 

روش های فشرده سازی تصاویر :

بدون فشرده سازی اطلاعات ، شبکه های کامپیوتری مانند LAN همواره دچار مشکل ترافیک سنگین و اختلال در کارکرد صحیح خواهند بود . روش های گوناگونی برای فشرده سازی تصاویر وجود دارند . تعدادی از آنها بدون کاهش کیفیت تصویر حجم اطلاعات را کم می کنند.مانند GIF و بعضی از روش های فشرده سازی باعث افت کیفیت تصویر می شوند . در روش های بدون افت فشرده سازی بسیار محدود است بنابراین چنین روش هایی برای استفاده در ویدئو تحت شبکه مناسب نیستند.
متدهای فشرده سازی تصاویر به دو گروه عمده تقسیم می شوند ، فشرده سازی تصاویر ثابت و فشرده سازی تصاویر متحرک یا ویدئو .
در روش ثابت هر تصویر به طور مستقل فشرده سازی می شود . معروف ترین این روش ها JPEG است که در اواسط دهه هشتاد میلادی توسط JPEG2 ارائه شد . نسبت فشرده سازی jpeg قابل تغییر است و ارتباط مستقیم با کیفیت تصویر دارد . علاوه بر نسبت فشرده سازی ، پیچیدگی تصاویر تاثیر مستقیمی روی میزان کاهش حجم اطلاعات دارد . یکی دیگر از روش های فشرده سازی ساکن JPEG2000 است که دارای نسبت فشرده سازی بیشتری است .

 

 

روش های فشرده سازی ویدئو :

MOTHION JPEG: این روش بیشترین کاربرد را در فشرده سازی تصاویر ویدئویی تحت شبکه دارد . دوربین تصاویر را به صورت عکس های مجزا گرفته ، با فرمت JPEG فشرده سازی کرده و به طور پیوسته مثلا با سرعت 30 فریم بر ثانیه روی شبکه انتقال می دهد . در سرعت های بالاتر از 16 فریم بر ثانیه بیننده تصاویر را کاملا به صورت ویدئو می بیند در این حالت به این روش MOTION JPEG گفته می شود . استاندارد های بیشماری برای فشرده سازی ویدئو وجود دارد مانند H.63,MPEG,AVC,...
روش دیگری که برای فشرده سازی در دوربین مداربسته تحت شبکه استفاده می شود MPEG-4 است . در این متد یک تصویر مبنا در هر فاصله زمانی خاص انتخاب شده و برای سایر زمان ها فقط اختلاف تصاویر با آن تصویر مبنا ارسال می شود. یعنی قسمت هایی از تصویر که با تصویر مبنا اختلاف دارند ذخیره می شوند.فاصله ی زمانی بین ذخیره دو تصویر مبنا قابل برنامه ریزی است . هرچه تغییر در تصاویر کمتر باشد نسبت فشرده سازی افزایش می یابد.فرمت jpeg به دلیل سادگی تاخیر کمتری بین وقوع اتفاقی در تصویر و مشاهده ی آن اتفاق روی صفحه ی مانیتور ایجاد می کند همچنین به دلیل استقلال تصاویر از هم تشخیص اتوماتیک حرکت ویا تعقیب اجسام متحرک به سادگی و با دقت بیشتری انجام می گیرد.در مقابل پهنای باندی که ویدئوی با فرمت MPEG-4 از شبکه اشغال می کند به مراتب کمتر است.به همین دلیل هرگاه نیاز به تصاویر ویدئویی با سرعت بالا مثلا 30 فریم بر ثانیه وجود داشته است و یا پهنای باند آزاد شبکه محدود باشد این استاندارد بهترین گزینه خواهد بود .

وقتی صحبت از نصب دوربین مدار بسته در اماکن عمومی ، خصوصی ، بیمارستان ها و شرکت ها به میان می آید ناخودآگاه این تصور به سراغ کارمندان می آید که حتما کار اشتباهی از انها سر زده و یا قرار است در معرض کنترل شدید کارفرما قرار بگیرند ، در صورتی که اصلا این طور نیست و ما باید بدانیم که نصب دوربین مدار بسته در مراکز عمومی تنها جهت جلوگیری از خطرات احتمالی و سرقت ها به کار می آید و اکثر کارفرما قصد کنترل شدید کارمندان را ندارند . نصب دوربین مدار بسته برای خود کارمندان نیز بسیار اهمیت دارد و می توانند از این طریق به نحوی از جان و مال خود محافظت نمایند . اما نکته ی مهم این است که دوربین مدار بسته را چگونه و به چه صورتی باید خریداری نماییم . تا بعدها بتوان با خیال راحت از آن استفاده نمود . شما باید بیش از هز چیز کیفیت تصویر و یا رزولوشن تصویر دوربین را مد نظر قرار دهید که این موضوع در اولویت خرید دوربین مدار بسته قرار دارد و موضوع بعدی دستگاه ضبط و ذخیره سازی تصاویر و یا همان DVR است که باید با توجه به نیاز و تعداد دوربین ها در نظر گرفته شود نکته ی سوم نیز هارد مورد نیاز برای ذخیره سازی تصاویر است که باید دارای مقدار فضای ذخیره سازی بالا و از کیفیت بالا برخوردار باشد با رعایت این سه نکته در زمینه انتخاب دوربین مدار بسته می توانید خرید دقیق و مطمئن انجام دهید و بحث دوربین مدار بسته را نیز به کارشناسان و نصابان حرفه ای در این زمینه بپردازید .

نصب دوربین مدار بسته و نیز عملکرد ها و شیوه ی های نصب یکی دیگر از پارامتر های مهم در این زمینه خرید و انتخاب مناسب دوربین مدار بسته می باشد .

یکی دیگر از موضوعاتی که برای نصب دوربین مدار بسته علاوه بر فضای محیط انتخابی باید در نظر گرفته شود انتخاب دوربین مدار بسته متناسب با محیط است .

برای مثال بهترین دوربین مدار بسته ای که می توانید برای یک محیط عریض در نظر بگیرید دوربین مدار بسته پانوراما مگاپیکسلی است زیرا علاوه بر این که نظارت تصویری محیط عریض را افزایش می دهد هزینه های نصب دوربین مدار بسته و هزینه ابزارهای زیرساختی و تجهیزات را نیز کاهش داده و تا حد قابل توجهی به امنیت محیط شما کمک می نماید .

شما می توانید به راحتی با استفاده از این دوربین های مدار بسته با توجه به تعداد دوربین های اندک فضای دید زیاد و با جزئیات بیشتری را داشته باشید . که این موضوع باعث می شود که عملکرد و استفاده از این سیستم برای کاربران ساده تر باشد .

اسکات شافر نایب رئیس شرکت arecont vision توضیح می دهد که استفاده از دوربین مدار بسته با قابلیت دید پانورامایی میزان بازدهی می تواند به حداکثر برسد و رعایت ایمنی با این دوربین مدار بسته امری چالش برانگیز است و این موضوع تاحدی است که دیگر دوربین های ptz نیز برای این کار ولویت به شمار نمی روند .

دوربین مدار بسته ptz فقط می تواند یک نقطه را در مسیر خود در یک زمان مشاهده نماید .و ممکن است در همان لحظه رویداد مهمی از نظر ایمنی در نقطه دیگر رخ دهد که در محدوده پوشش تصویری قرار نگیرد . دوربین هایی که با دید پانورامایی هستند لحظه و اتفاقی را از دست نمی دهند . دوربین مدار بسته با دید پانورامایی 182 تا 360 درجه می تواند فضای دید بیشتری را نمایش دهد در حالی که برای حالت عادی به چند دوربین ptz احتیاج است . برای مثال سه عدد دوربین مدار بسته پانورامایی 180 درجه ای در یک پمپ بنزین نصب می گردد . این دوربین تصاویری با جزئیات بیشتری را از جایگاه های پمپ بنزین در اختیار ما قرار می دهد در حالی که می توانید با استفاده از یک دوربین مدار بسته 360 درجه پانورامایی برای داخل فروشگاه در پمپ بنزین استفاده نمایید که بتوانید تصاویر را با جزئیات بیشتر مشاهده نمایید . شما یا استفاده از این گونه دوربین های مدار بسته می توانید چهره افراد را به خوبی و یا شماره پلاک خودروها را داشته باشید بدون اینکه کوچکترین جزئیات را از دست بدهید .

امکانات نظارتی 180 و 360 درجه ای دوربین مدار بسته پانوراما:

مثال فوق نشان می دهد که کاربر به چه صورت می تواند از دوربین های مدار بسته پانوراما استفاده نماید و همزمان به صورت دیجیتال به سمت چند نقطه از تصویر زوم نماید و این تنها کاری است که یک دوربین مدار بسته PTZ نمی تواند انجام دهد . دوربین های مداربسته پانوراما با وسعت دید 180 و 360 درجه ای و وضوح تصویر 8 و 20 مگاپیکسل که این میزان قابل ارتقاء می باشد موجود می باشد . که از این طریق می توان حتی تصاویر محیط های وسیع تری را با جزئیات دقیق داشته باشیم .

در حقیقت یک دوربین مدار بسته با تصویر پانوراما را می توان جایگزین چند دروبین مدار بسته آنالوگ یا PTZ قرار داد .و نیز از این طریق هرینه های حانبی نصب دوربین مدار بسته و یا هزینه های نرم افزاری مربوطه را کاهش داد .

پوشش کامل و مداوم از فضای مربوطه با عث افزایش اطمینان و کیفیت تصویر از محیط می شود . چرا که این تصاویر با هدف تحقیق یا تعقیب قضایی در فعالیت های قانونی به حساب می آید . وضوح و کیفیت تصویر نیز که نقش اصلی را ایفا می نماید برای مثال در پارکینگ ها محیط های خارجی ، شهر ها تالار ها و .... دوربین های مگاپیکسلی با کیفیت تصویر و صدای بالا می توانند تصاویر ویدئویی کارآمدی را از یک رویداد ارائه دهند که جزئیاتی دقیق را شامل شود .

 

شرکت داهوا اولین دوربین مدار بسته تحت شبکه صنعتی خود را به نام  IPS-HF81200E 12 مگاپیکسل ارائه کرد و به تیم تولید کنندگان دوربین های 4K اضافه گردید .بنابر بررسی های اتحادیه جهانی مخابرات ITU مقدار رزولوشن اولترا اچ دی تصاوبر 25 یا 30هرتز را با نسبت 16 به 9 و رزولوشن 1260X 3840 پیکسل را در بر می گیرد .که این مقدار رزولوشن تا به امروز توسط چند شرکت نظارتی مانند IQINVISION,BOSCH,LILIN و اکسیس که از مهمترین های این عرصه هستند را فراهم سازد . دوربین مدار بسته HF81200E به سنسور 1/2.3 اینچی CMOS ساخته شده و رزولوشن 12مگاپیکسل 3000X400 پیکسل با نرخ فریم 15 فریم بر ثانیه که به صورت 4K و نرخ 30 فریم برثانیه است به برداشت تصاویر می پردازد . این دوربین مدار بسته تحت شبکه بهترین انتخاب برای نصب در اماکن نظامی معابر شهریو پارکینگ های بزرگ است در ضمن برای انتقال تصویر این دوربین مدار بسته شما به پهنای باندی معادل 8MBPS نیاز دارید . از شرکت داهوا با سابقه ی درخشانی که در زمینه ی دوربین مدار بسته دارد امکاناتی مانند تشخیص چهره , ضد مه بودن , تشخیص تغییر صحنه , و... استفاده شده در این دوربین مدار بسته دور از انتظار نیست .

نصب دوربین شبکه تا حدودی پیچیده تر از نصب دوربین های آنالوگ است با این حال یادگیری طریقه نصب آن زمان زیادی نمی خواهد. در این مقاله به صورت کوتاه و مختصر طریقه اتصال یک دوربین شبکه به کامپیوتر و گرفتن تصویر آن بر روی کامپیوتر اموزش داده شده است.

توجه داشته باشید که نکته اساسی در نصب دوربین های شبکه نه صرفا نصب آن بلکه عیب یابی سیستم شبکه است. عیب یابی در شبکه به زمان و تجربه زیادی نیاز دارد.

به طور کلی دوربین های شبکه دارای نحوه عملکرد تا حدودی متفاوت نسبت به یکدیگر با توجه به برندشان هستند اما نحوه نصب آنها دارای اشتراکاتی است. در این مقاله سعی شده بیشتر به روش مشترک و کلی نصب دوربین های شبکه پرداخته شود.

1) اتصال تغذیه به دوربین: دوربین های شبکه معمولا دارای یک آداپتور به همراه دوربین هستند. برای تغذیه دوربین بهتر است از همان آداپتور و یا آداپتور مناسب دوربین استفاده کنید.

2) اتصال دوربین به کامپیوتر: برای اتصال دوربین به کامپیوتر باید از یک کابل عادی شبکه استفاده کنید. یک سر کابل باید به خروجی LAN دوربین متصل شده و سر دیگر به LAN کامپیوتر شما متصل شود. توجه داشته باشید که در صورتی که خروجی LAN کامپیوتر نمی تواند دوربین را به صورت POE تغذیه کند پس حتما باید تغذیه دوربین را به صورت مجزا به دوربین وصل کنید. (کابل LAN را میتوانید در اندازه های مختلف از مغازه های خدمات رایانه ای تهیه کنید)

3) قرائت IP دوربین: بر روی جعبه یا کاتالوگ دوربین می توانید آدرس IP و پسورد اولیه دوربین را پیدا کنید. این آدرس به صورت یک کد چهار سیلابی است (برای مثال 192.168.1.10). هر سیلاب بیش از 255 نخواهد بود.

4) تنظیم رنج IP کامپیوتر: همانطور که گفته شد هر آدرس IP دارای چهار سیلاب است. به سه سیلاب اول ادرس رنج IP گفته می شود. برای مثال در ادرس IP 192.168.1.15 رنج IP برابر 192.168.1خواهد بود. برای آنکه بتوانید دوربین را به کامپیوتر خود متصل کنید باید سه سیلاب اول ادرس IP خود را با سه سیلاب اول ادرس دوربین یکسان کنید یا در اصطلاح رنج IP کامپیوتر و دوربین را یکی کنید. توجه داشته باشید که رقم اخر ادرس باید حتما متفاوت باشد. بهتر است برای کامپیوتر رقم 1 را به عنوان رقم آخر انتخاب کنید. (برای یادگیری نحوه تغییر IP کامپیوتر به کتاب های اولیه آموزش شبکه مراجعه کنید)

5) Ping کردن ادرس IP دوربین: Ping کردن به معنای چک کردن اتصال دو تجهیز به هم است. در صورتی که پینگ دوربین را نداشتید بهتر است رنج IP و اتصال سخت افزاری دوربین را مجدد چک کنید. (برای یادگیری نحوه پینگ IP به کتاب های اولیه آموزش شبکه مراجعه کنید)

6) نصب نرم افزار دوربین: هر دوربین شبکه با توجه به برند خود دارای نرم افزار خاص خود است. این نرم افزارها معمولا تشابهات زیادی با هم دارند. برای پیدا کردن نرم افزار CMS دوربین به CD موجود در جعبه دوربین مراجعه کنید.

7) اضافه کردن دوربین به نرم افزار: پس از اتمام نصب نرم افزار به قسمت Search device یا add device در نرم افزار مراجعه کنید. در این قسمت پس از سرچ کردن تجهیزات متصل به کامپیوتر شما خواهید توانست دوربین خود را که با IP مشخص شده روی جعبه قابل شناسایی است پیدا کنید و آن را به نرم افزار اضافه کنید. پس از اضافه کردن دوربین به نرم افزار شما قادر خواهید بود تصاویر دوربین را در نرم افزار مشاهده کنید یا تنظیمات خود را روی دوربین انجام دهید.

در صورتی که در بخشی از نرم افزار نیاز به پسورد بود باید از پسورد موجود روی جعبه دوربین استفاده کنید.

در واقع این بخش برگرفته شده از سوالاتی است که اغلب کسانی که با نصب دوربین مدار بسته ، خرید دوربین مدار بسته و مواردی از این قبیل سر و کار دارند مواجه می شوند .

1- برای نصب دوربین مدار بسته چه نوع ولتاژی مورد استفاده قرار می گیرد ؟

12-1 ولت مستقیم 220-2 ولت متناوب

2- منظور از پایه ی گردان چیست ؟

برای نصب دوربین مدار بسته اغلب از پایه گردان استفاده می شود زیرا این پایه ازاستقامت بالایی برخوردار است و می تواند وزن دوربین را تحمل نماید .

3- اصطلاحات پن و پنتید در دوربین مدار بسته به چه معناست ؟

به دوربین مدار بسته گردان 4 حالته پنتید و به دوربین مدار بسته گردان 2 حالته پن گفته می شود .

4- کاور در دوربین مدار بسته چه کارایی دارد ؟

کاور در واقع نقش محافظت کننده از دوربین مدار بسته را انجام می دهد .

5- چند نوع پایه برای دوربین مدار بسته استفاده می شود ؟

1 ثابت 2 مفصلی 3 گردان که در انواع داخلی و خارجی موجود است .

6- دوربین ها به چند دسته تقسیم می شوند ؟

فیبری ، صنعتی ، نیمه صنعتی ، پین هل ، دید در شب ، سپید دام

7- چند نوع کاور برای دوربین مدار بسته استفاده می شود ؟

الف ) کاور کوچک برای دوربین های کوچک و پین هل

ب) کاور متوسط برای دوربین های فیبری ، پین هل و نیمه صنعتی

ج) کاور بزرگ برای دوربین های صنعتی با لنز ثابت ، صنعتی با لنز زوم ، صنعتی با لنز ایریز

د) کاور سقفی برای دوربین های فیبری و پین هل که روی سقف نصب می شوند .

8-تقسیم کننده چه تاثیری در نصب دروبین مدار بسته دارد ؟

با استفاده از تقسیم کننده می توانیم تصاویر مربوط به چند دوربین را بر روی یک مانیتور نشان دهیم .

9-چگونه کابل های تصویری سوئیچر را نصب می نماییم ؟

به تعداد دوربین ها کابل تصویری به ورودی تصویر سوئیچر متصل می نماییم یک کابل تصویر هم خروجی سوئیچر را به ورودی مبنیتور وصل می کنیم.

10- سیستم کواد به چه صورت عمل می نماید ؟

در این سیستم 1 یا 4 تصویر اول مانند سیستم سوئیچر تصاویر دوربین مدار بسته 1 تا 4 به ترتیب بر روی صفحه ی مانیتور ظاهر می شود و بعد از تصویر چهارم زمان را نشان می دهد .

11- سیستم های تقسیم کننده تصویری چند نوع اند ؟

کواد ها - مالتی پلکسرها - سوئیچرها

12- یک دوربین مدار بسته چند کابل خروجی دارد ؟

کابل کنترلی که سیم های مربوط به اسکنر مانند بالا-پایین و چپ - راست و تنظیم لنز می باشد . کابل تصویر که خروجی تصویر دوربین مدار بسته را به عهده دارد - کابل ولتاژ دوربین که ولتاژ از طریق آن تامین می گردد .

13- در سیستم سوئیچر زمان و تنظیم زمان نمایش به چه صورت نمایش داده می شود ؟

سرعت نمایش تصویر هر دوربین توسط یک ولوم کم و زیاد می شود و این زمان برای کل دوربین های مدار بسته یکسان است یعنی درجه ی سرعت برای تمامی دوربین ها ثابت است و امکان تنظیم برای هریک از دوربین های مدار بسته در سیستم سوئیچر وجود ندارد. .

14- در سیستم سوئیچر می توان از صدای دوربین ها را استفاده نمود ؟

تقریبا تمامی سوئیچر ها به غیر از کابل نمایش کابل صدا نیز دارند اگر یک کابل ورودی از صدا نیز داشته باشید می توانید صدا و تصویر را بر روی صفحه نمایش و بلندگو داشته باشید .

15- دی وی آر در نصب دوربین مدار بسته چه نقشی دارد ؟

یک دستگاه ذخیره سازی تصاویر دیجیتال است که سیستم های سوئیچر مالتی پلکسر و کواد را به صورت یکجا در خود دارد و می توان 2000 ساعت تصویر را به صورت فشرده ذخیره سازی نماید و از 1 یا 2 هارد با ظرفیت بسیار بالا جهت ذخیره سازی استفاده می نماید .

16- انتقال تصویر در دوربین مدار بسته به چه معناست ؟

اگر بخواهیم تصاویر دوربین مدار بسته را در مکان دیگری نیز مشاهده نماییم و در واقع فضای کنترل تصویریمان را عوض نماییم می توانیم از انتقال تصویر بر روی مانیتور دیگر و یا تلفن همراه استفاده نماییم .که این کار از طریق یک خط تلفن و یا کارت انتقال تصویر و ارسال پس ورد لازم انجام داد .

17- دوربین مدار بسته اسپید دام به چه معناست ؟

دوربین مدار بسته اسپید دام یکی از کامل ترین دوربین های مدار بسته رنگی با کی برد مخصوص به خود و لنز زوم است این دوربین مدار بسته به صورت گردان است . این دوربین بر روی سقف نصب می شود و تمامی برنامه ها از طریق کیبرد مخصوص و کوچک آن قابل اعمال است .

18- وضوح تصویر لنز ها و میدان دید به چه صورت تعریف شده است ؟

با ارتقاء اندازه ی لنز ها بر حسب میلی متر میدان دید کمتر می شود و تصاویر با جزئیات بیشتری خواهید داشت .

19- برای نصب دوربین مدار بسته از چه ولتازی باید استفاده نمود ؟

دوربین مدار بسته با ولتاز 220 را مستقیما به برق شهر متصل می نماییم و دوربین مدار بسته با ولتاژ 12 ولت را با یک منبع تغذیه که آمپراژ آن مناسب با دوربین باشد و تا 500 میلی آمپر است متصل می نماییم .

20- چگونه یک لنز مناسب برای دوربین مدار بسته انتخاب نماییم ؟

برای انتخاب یک لنز مناسب باید لنزی را انتخاب نماییم که با نوع دوربین مدار بسته مطابقت داشته باشد برای مثال برای دوربین های صنعتی از یک لنز ثابت و برای دوربین ای پین هل و فیبری از یک لنز اتوماتیک کوچک که روی خود دوربین نصب شده است مناسب است .

21- لنز های اتو ایریز و سایز های استاندارد آن چگونه است؟

لنز های اتو ایریز برای تنظیم شدت نور دوربین مدار بسته است و در مکان هایی که دارای شدت نور محیطی بالا هستند کاربرد دارد .

22-برای نصب دوربین مدار بسته بهترین کابل مورد استفاده چیست ؟

برای نصب دوربین مدار بسته بهترین کابل پیشنهاد شده کابل کواکسیال می باشد .

23-اگر برای پارکینگ منزل بخواهیم دوربین مدار بسته نصب نماییم از چه نوع دوربین مدار بسته ای باید استفاده نماییم ؟

برای پارکینگ و فضاهای باز از دوربین مدار بسته بالت استفاده نمایید .

24- میخواهم برای اتاق محل کارم دوربین مدار بسته نصب کنم از دوربین مخفی می توان استفاده کرد ؟

بله می توان از دوربین مدار بسته مخفی استفاده نمایید اما در صورتی که نصب دوربین مدار بسته در محل کار و اتاق شخصیتان امکان پذیر باشد .

25- دوربین مدار بسته با قیمت ارزان که در بازار موجود است از چه نوع کیفیتی برخوردار است?

دوربین مدار بسته بر اساس نیاز شما تعیین می گردد که از چه نوع رزولوشنی برخوردار باشد معمولا دوربین های موجود در بازار که از قیمت کمی برخوردارند از نوع چینی هستند که برای مصارف عادی و معمولی استفاده می شود .

عنوان نظر :

دوربین مدار بسته یا CCTV یکی از مهمترین اجزای سیستم نظارتی مدار بسته است و در این سیستم عمل گرفتن تصویر و فرستادن آن برای دستگاه دی وی آر یا دستگاه پخش بر عهده دوربین می باشد . دوربین های مدار بسته دارای تنوع بالایی می باشد و ابعاد و اشکال متفاوتی دارد به همین دلیل برای دوربین های مدار بسته دسته بندی های مختلفی در نظر گرفته شده است .
دسته بندی اول بر حسب سیستم دوربین مدار بسته می باشد که در قسمت های بعدی به توضیح مفصل آن می پردازیم .
دسته اول را دوربین مدار بسته آنالوگ تشکیل می دهد . در دوربین مدار بسته آنالوگ تصاویر گرفته شده توسط کابل کواکسیال به دستگاه ضبط یا پخش انتقال داده می شود و کیفیت تصویر دوربین های مدار بسته آنالوگ بر حسب پارامتری به نام TVL سنجیده می شود .
دسته دوم دوربین مدار بسته IP یا تحت شبکه نامیده می شود . در سیستم تحت شبکه یا IP تصاویری که توسط دوربین مدار بسته گرفته می شود به وسیله کابل شبکه کامپیوتری مانند کابل CAT5 به دستگاه ضبط دی وی آر یا دستگاه پخش تصویر منتقل می شود همچنین کیفیت تصویر این نوع دوربین ها با پیکسل تعیین می شود به عنوان مثال 1.3 مگاپیکسل .
دسته سوم مربوط می شود به دوربین مدار بسته HD-SDI . در دوربین های مدار بسته HD-SDI تصاویر یا کیفیت HD گرفته و به وسیله کابل کواکسیال منتقل می شود البته باید در نظر داشته باشید که دوربین مدار بسته HD-SDI برای ضبط تصاویر نیاز به کارت یا دستگاه DVR مخصوص به خود را دارد که قابلیت ضبط تصاویر به صورت HD را داشته باشد .
دسته های فوق دارای زیر گروه هایی هم هستند مانند دوربین مدار بسته دام که بیشتر برای مکان هایی که دارای سقف کوتاهی هستند مورد استفاده قرار می گیرد و ظاهری کروی شکل دارد و دوربین مدار بسته اسپید دام و انواع دوربین مدار بسته بالت یا دید در شب و دوربین های مدار بسته صنعتی یا همان دوربین های صنعتی . هر کدام از این زیر گروه ها دارای ویژگی ها و کاربری های منحصر به فرد خود می باشد .

DVR   یا دستگاه های ضبط دیجیتال تصاویر ویدئویی به سادگی آنهایی که به عنوان مثال ۱۰ سال پیش استفاده می شدند، نیستند. این روزها حتی یک ضبط کننده ویدئویی ساده می تواند کارهایی بسیار بیشتر از فقط ضبط کردن تصاویر انجام دهد. در حقیقت یک ضبط کننده تصاویر دیجیتال مختصر شده ی یک سیستم کامپیوتری می باشد و اغلب آنها بر روی سیستم عملیاتی LINUX عمل می کنند. یک ضبط کننده دیجیتال تصاویر، تصاویر آنالوگ را از دوربین مدار بسته دریافت می کند و آنها را دیجیتالی کرده و به صورت الکترونیکی ذخیره می کند. رایج ترین وسیله برای ذخیره سازی یک داریو هارددیسک است همانطور که در بیشتر کامپیوتر های شخصی استفاده می شود. بیشتر ضبط کننده های تصاویر دیجیتال به همراه multiplexer تسهیم کننده و عملکرد رادار حرکتی ساخته می شوند.

 

دستگاه دی وی ار dvr دارای ویژگی های زیر است:

ضبط کردن تا حدود ۲۵ فریم در ثانیه به همراه امکان تنظیمات جهت تغییر دادن کیفیت  ضبط کردن تصاویر. هنگامی که کیفیت ضبط کردن بر روی یک وسیله ذخیره سازی یکسان کاهش می یابد، می توانید حجم بیشتری را بر روی آن وسیله ضبط کنید. به عنوان مثال بر روی هارد دیسک ۵۰۰ گیگابایت با کیفیت بالای ضبط کردن تصویر، می توانید تا ۲ و نهایت ۳ هفته ضبط کردن را ادامه دهید در صورتی که در یک کیفیت پایین تر ضبط کردن می تواند تا یک ماه انجام گردد. ضبط کردن تصاویر می تواند بر مبنای ۲۴ ساعت بدون توقف ویا بر مبنای رادار حرکتی MOTION DETECTION، تنظیم گردد و یا بر اساس یک ساعت و یا تاریخ خاصی که بر روی سیستم برنامه ریزی می کنید، انجام شود.

دستگاه دی وی ار dvr این امکان را به هر دوربینی می دهد تا صداها را با یک میکروفون دارای حساسیت بالا ضبط کند. این میکروفون ها می توانند تا ۳۰ متر مربع را پوشش دهند.

Internet access دستیابی به اینترنت که موجب می شود تا نمایش زنده تصاویر (نظارت به طور مستقیم و زنده) را در هر مکانی با استفاده از اتصال به اینترنت در اختیار داشته باشید. همچنین می توانید تنظیمات لازم را از راه دور کنترل کنید و یا تغییر دهید و نیز حجم ویدئویی مورد نظر خود را بر روی کامپیوتر خود دانلود کنید.

Advanced search جستجوی پیشرفته بر اساس زمان و یا بر اساس رادار حرکتی. بیشتر ضبط کننده های پیشرفته گراف ردیابی را نشان می دهند و بنابراین شما می توانید دانسیته حرکت را در سرتاسر روز مشاهده کنید.

Back up local & remote پشتیبان گیری تصاویر از راه دور و یا درمحل دی وی آر. در حالتی که شما نیاز دارید یک ویدئو به عنوان شاهد یا مدرک تهیه کنید، این امکان را در اختیار دارید تا ویدئویی که  مستقیماً بر روی کامپیوتر شما درحال ضبط شدن است را دانلود کنید تا آن را بر روی دیسک ضبط و یا بر روی فلش USB ثبت کنید.

MASKING. می توانید از این ویژگی استفاده کنید تا در حین ضبط کردن تصاویر، بعضی مناطق مورد نظر را از دید دوربین پنهان کنید و یا از عملکرد ردیابی حرکتی برای نواحی معینی از میدان دید دوربین صرف نظر کنید تا بتوانید مناطقی را که می خواهید از کل منطقه تحت نظر دوربین حذف کنید.

User management امکان ایجاد سطوح ورودی access levels متفاوتی را بر روی سیستم شما فراهم می کند. برای مثال یک کاربر می تواند مدیریت اصلی administrator برای دستگاه دی وی ار dvr باشد در صورتی که کاربر دیگری می تواند تنها اجازه داشته باشد که تصاویر ضبط شده را مشاهده کند.

پیام هشدارهای مختلفی می توانند طوری تنظیم شوند که هنگامی که دوربین حرکتی motion را مشاهده می کند و یا قطع شدن عمل تصویر برداری video loss وجود داشته باشد، از طریق ایمیل به شما اطلاع دهند و یا آژیر صدا را به راه اندازند.

در مورد دوربین های گردان ptz، می توانید تنظیمات مربوط به موقعیت دوربین و زوم آن را مستقیماً از طریق دستگاه دی وی ار dvr با استفاده از ریموت کنترل و یا کنترل پنل internet access control panel انجام دهید.

تعداد صفحات : 3

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد